22.10.2014

Original Beans Papua Kerafat 68%

Although the company is Dutch, the chocolate is made in Switzerland. This, of course, is not totally unheard of, some other bean-to-bar makers have their production outsourced as well. I will not hold it against anybody. The beans come from Papua, Indonesia, not to be confused with Papua New Guinea, which lies on the same island. Confused? Never mind, so was I, untill I looked at a map.

The cardboard wrapper looks ok, but it's not the most beautiful wrapper I ever saw. It looks like it might have come from a few decades back, but that might of course be intentional, I don't know. The chocolate pieces look even more outdated. They look like something that also the cheapest manufacturers might have used back in the 1970's.

Sniffing away at the chocolate I find some very positive aromas. There is some fruityness, a lot of acidity and a hint of coffee or fudge, I'm not sure. The aroma in general is good and it awakes my interest in tasting the chocolate, which I will do. Right now.

Once again I'm enjoying a silky smooth and a little bit slippery chocolate. It's so enjoyable to let a chocolate like this just melt away on my tongue and it's almost impossible not to bite into the chocolate, but I manage. Why is it always more difficult to find praise words than critical words? Flink gedaan!

The text on the wrapper promises gentle notes of pear and dried fruit, which sounds very promising. However, the first taste I get is quite far from any fruit, fresh or dried. It's more like the aroma of an old book. The second piece I put in my mouth is more like what was promised, but I wonder if the text is affecting my mental taste buds. I can almost taste the pear and the dried plumbs, but they're both very subtle flavours. Actually, all the flavours are very subtle, but I find myself enjoying the texture so much, that it doesn't bother me. After having a few pieces of the chocolate I taste something that resembles black pepper. That was surprising, but most welcome, especially since it only lasted for a while (no, I have not eaten anything with any pepper today).

The aftertaste is mellow, not very different from the taste from a moment ago, when I had the chocolate in my mouth. I imagine tasting something resembling cocoa butter in the aftertaste, but since cocoa butter is usually quite neutral at this point of the chocolate making process, it must have been something else.

Ingredients: Cocoa beans, cocoa butter & raw cane sugar

Vaikka yritys on hollantilainen, on tämä suklaa valmistettu Sveitsissä. Tämä ei laatusuklaidenkaan maailmassa ole ennenkuulumatonta, sillä joillakin muillakin valmistajilla on valmistus ulkoistettu. En tuomitse ketään sen vuoksi. Suklaan kaakao tulee Papualta, Indonesiasta jota ei pidä sekoittaa Papua-Uusi-Guineaan, joka kylläkin sijaitsee samalla saarella. Joko menit sekaisin? Ei se mitään, niin menin minäkin, kunnes katsoin karttaa.

Pahviset kääreet näyttävät ihan ookoolta, mutta eihän nämä maailman kauneimmat ole. Voisi helposti luulla näiden tulevan muutaman vuosikymmenen takaa, mutta sehän voi olla tarkoituksellistakin, en tiedä. Suklaapalaset näyttävät jopa vielä enemmän menneisyydestä palautetuilta. Ne näyttävät itse asiassa samalta kuin mitä halvimmankin suklaan valmistajat tekivät 1970-luvulla.

Suklaata nuuhkiessa löydän positiivisia tuoksuja. Löytyy jonkin verran hedelmäisyyttä, runsaasti hapokkuutta ja ripaus kahvia tai toffeeta. Yleistuoksu on hyvä ja se herättää kiinnostukseni suklaan maistamista kohtaan, jonka toteutankin juuri nyt.

Jälleen kerran nautin silkkisen sileästä ja hieman liukkasta suklaasta. Tällaisen suklaan sulattaminen kielen päällä on todellista nautintoa ja puraisematta oleminen on lähes mahdotonta, mutta onnistun siinä. Miksi ylistyssanojen keksiminen on aina vaikeampaa kuin kriittisten? Flink gedaan!

Kääreen tekstit lupailevat lempeitä päärynän ja kuivattujen hedelmien makuja, mikä kuulostaa lupaavalta. Ensimaku on kuitenkin melko kaukana tästä. Maistan enemmänkin vanhan kirjan sivuja. Toinen palanen muistuttaa jo enemmän luvattua, mutta mahtaako tässä luettu teksti jo vaikuttaa makunystyröihin? Olen maistavinani päärynän ja kuivatut luumut, vaikka molemmat maut ovatkin varsin mietoja. Itse asiassa kaikki suklaan maut ovat melko mietoja, mutta koska nautin koostumuksesta niin paljon, ei miedoksi jäävät mautkaan häiritse. Maisteltuani muutaman palasen tätä suklaata maistan yhtäkkiä jotain mustapippuria muistuttavaa. Yllättävää, mutta ihan tervetullutta. Varsinkin kun maku vain pikaisesti käväisi esillä (ei, en ole syönyt mitään pippurista tänään).

Jälkimaku on mieto eikä merkittävästi poikkea hetki sitten koetusta varsinaisesta mausta. Kuvittelen maistavani jälkimaussa kaakaovoin, mutta koska kaakaovoi on tässä vaiheessa jo aika hajuton ja mauton sen täytyi olla jotain muuta.

Ainesosat: Kaakaomassa, kaakaovoi & raakaruokosokeri

Ei kommentteja: